Hi ha diferents motius que ens poden impulsar a incorporar canvis a la feina: estalviar temps o diners, tirar endavant un nou servei o producte, accedir a un nou mercat, adaptar-nos als canvis legals, reaccionar davant un competidor... Però gairebé sempre hi ha un moment especial en que una persona concreta aconsegueix que dins el nostre cervell es produeixi el clic que ens fa passar a l’acció. Una persona que ens convenç, que ens ho explica de manera adequada. Depèn qui sigui acabarem prenent un camí o altre.
N’hi ha que són visionaris. Són aquells que anuncien l’arribada d’un canvi radical i disruptiu que farà trontollar el món i modificarà els models de negoci. N’hi ha que opten per un missatge catastrofista (“tothom perdrà la feina”), reptador (“res serà igual”) o optimista (“la solució digital és millor i més bonica”). En general, els visionaris expliquen que estem en temps convulsos, que el canvi és estructural i afectarà tots els sectors. Tenen raó, tota la raó. Colpeixen i il·luminen, però sovint no concreten què cal fer. Ens deixen inquiets, preocupats i amb la sensació que no estem preparats per tot el que ens ve al damunt.
Hi ha els que es basen en el mètode. Els detectes perquè tard o d’hora acaben parlant de “la gestió del canvi”. Expliquen que la manera de fer les coses marca la diferència i que ara toca col·laborar, cooperar, cocrear, copensar, coviure i cotot. Que el zen s’assoleix quan comparteixes informació, que el més sa és participar i que l’intercanvi d’opinió és la millor manera d’aprendre i avançar. Que ara els processos ja no són top down sino bottom up. Aquest discurs acostuma a venir d’entorns propers a la gestió d’equips i el desenvolupament organitzatiu. I tenen raó. Tota la raó.
També hi ha els que es centren en parlar d’eines. Els que ho fien tot a la digitalització i dediquen molt temps a convèncer-te que incorporis alguna tecnologia, que encara veus primerenca però ells ja consideren madura. Blockchain, big data, metavers, intel·ligència artificial... Que sembla mentida que encara no ho facis servir i que ja vas tard. Acostumen a venir dels entorns de l’enginyeria. I tenen raó. Tota la raó.
Tothom té raó, però davant el dubte, escolta sempre qui et parli de resultats, que ves per on no és el més habitual. És la persona clau a la que has d’escoltar i la reconeixeràs perquè quan et parla de resultats, fa servir la mateixa mètrica que tu (unitats venudes, increment de facturació, nombre de clients), enlloc de conceptes vaporosos com ara pàgines vistes, nombre de followers o si ets trending topic . És qui et parla de resoldre problemes amb eines que realment estan al teu abast, en un temps raonable i amb indicadors de mercat. Però malgrat tenir un cert biaix, tots els anteriors tenen raó. Tota la raó. Per a assolir resultats cal una visió, potser també canviar l’estil, adaptar els mètodes i incorporar noves eines. Però sempre amb els resultats en el punt de mira.
( article d’opinió publicat a La Vanguardia el 7 d’abril de 2025 )